Cyber Security Assessment

Het C-smart Cyber Security Assessment is ontwikkeld om besturen te ondersteunen bij het voldoen aan de NIS2-regelgeving. Het assessment helpt bij het systematisch in kaart brengen van cybersecuritymaatregelen, zodat besturen inzicht krijgen in hun huidige status en gericht kunnen werken aan verbetering. Het is een cruciale stap om te voldoen aan NIS2, waardoor organisaties hun digitale veiligheid versterken en aan strengere beveiligingseisen voldoen.

Met dit assessment kunnen besturen rekenen op een gestructureerde aanpak. Hiermee kunnen alle relevante aspecten van de te nemen cybersecuritymaatregelen in kaart worden gebracht, onder andere in het kader van de NIS2-regelgeving. Besturen krijgen een helder inzicht in de huidige status van de reeds genomen maatregelen en ontvangen gerichte informatie en aanbevelingen over de prioriteiten van de noodzakelijke verbeteringen. De dienstverlening bestaat uit een ‘Initiële audit’, die aangevuld kan worden met optionele diensten.

Cyber Security?

Cyber- en databeveiliging omvat een breed spectrum aan kritische elementen, zoals netwerkbeveiliging, dataversleuteling, toegangsbeheer en beveiliging van eindpunten. Naast het waarborgen van de privacy van uw burgers, is het ook cruciaal om een betrouwbare dienstverlening te kunnen bieden. Uw organisatie maakt bovendien deel uit van een voor de burger onmisbare dienstverleningketen. De gegevens die uw organisatie beheert, zijn essentieel voor andere organisaties die ook diensten aan de burger leveren. De informatie die u verwerkt stroomt door naar andere organisaties die een verdere dienstverlening aan uw burger verzorgen.

NIS2 regelgeving

De Europese NIS2-richtlijn (Network and Information Security Directive 2) is op 16 januari 2023 officieel in werking getreden. De richtlijn stelt strengere eisen aan beveiliging, risicobeheer en rapportageverplichtingen. Inmiddels is deze Europese richtlijn omgezet naar onze nationale wetgeving, wat betekent dat de NIS2-regelgeving vanaf 18 oktober 2024 ook in België van kracht is.

Hoe dringend is dit?

Alle organisaties die onder de richtlijn vallen, hebben tot 18 maart 2025 om zich te registreren bij het CCB. Overheidsinstanties hebben tot 18 april 2026 de tijd om, afhankelijk van hun te behalen eindniveau (Belangrijk of Essentieel), het zekerheidsniveau "Basis" of "Belangrijk" te bereiken. Op 18 april 2027 moeten alle overheidsinstanties die onder de richtlijn vallen voldoen aan hun definitieve zekerheidsniveau.

Wat en waarom?

Met de toenemende digitale dreigingen is het voor organisaties essentieel om hun cybersecuritymaatregelen voortdurend te evalueren en te versterken. Onze experts komen ter plaatse om een uitgebreide analyse te doen van uw bestaande cybersecuritymaatregelen. Tijdens dit proces worden alle belangrijke aspecten in kaart gebracht en krijgt u praktische aanbevelingen om verbeteringen door te voeren. Ons C-smart Cyber Security Assessment biedt een gestructureerde aanpak om alle relevante aspecten van de te nemen cybersecuritymaatregelen in kaart te brengen. U krijgt zo een helder inzicht in de huidige status van de reeds aanwezige maatregelen en ontvangt gerichte informatie en aanbevelingen over de prioriteiten van de noodzakelijke verbeteringen. Door middel van onze audit ondersteunen wij u bij het opstellen van een actieplan dat voldoet aan de fundamentele vereisten voor cybersecurity. Het assessment draagt niet alleen bij aan de naleving van de Belgische NIS2-regelgeving, maar versterkt ook de algehele weerbaarheid van uw organisatie tegen cyberdreigingen.

Het C-smart Cyber Security Assessment gebeurt via de C-smart Assessment tool en deze is gebaseerd op het Cyber Fundamentals-raamwerk, ontwikkeld door het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Dat raamwerk biedt organisaties een gestandaardiseerde methode om hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen te beoordelen.

Voor wie?

Security is niet altijd netwerk- of internetgerelateerd. Uw hele organisatie moet zich bewust zijn van de kritische elementen die bij security horen. Tijdens ons C-smart Cyber Security Assessment wordt er gesproken met medewerkers en afdelingsverantwoordelijken van zowel ICT als andere diensten en het beleid. Alle kritische elementen worden vanuit vier verschillende standpunten bekeken: Technisch, Beheer, Controle en Beleid. Het assessment biedt dan ook aan zowel het beleid als de verantwoordelijken en medewerkers van de verschillende afdelingen, de nodige handvaten.

Complex?

Inderdaad, maar ons Cyber Security Assessment zorgt ervoor dat u een overzicht krijgt. Dat u weet waar u moet beginnen en hoever u al staat met uw Cyber- en databeveiliging. Ze zorgt ervoor dat zowel de ICT-afdeling, de afdelingsverantwoordelijke en het beleid op dezelfde golflengte zitten en worden gehouden. Met als uiteindelijke doelstelling een ‘future proof safety’ beleid.

De eerste stap?

Benieuwd hoe wij uw organisatie kunnen helpen met ons C-smart Cyber Security Assessment? Neem dan contact met ons op via een eenvoudige mail naar info@c-smart.be met uw naam, de naam van uw organisatie en eventueel uw telefoonnummer als u wenst dat we u telefonisch contacteren. Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden en samen te verkennen hoe we uw specifieke behoeften kunnen invullen.

Indien u gebruikmaakt van de C-smart DPO-dienstverlening, kan u eveneens rechtstreeks terecht bij uw vertrouwde C-smart DPO. Hij of zij zal u al voorzien van de eerste informatie en u in contact brengen met onze specialisten.