Projectbeheer in lokale besturen

Projectmatig werken bij lokale besturenpocket_projectbeheer.jpg

Lokale besturen voeren tal van projecten uit. Vaak gaan medewerkers met veel enthousiasme aan de slag vertrekkende vanuit hun gezond verstand. Ondanks die goede wil kent iedereen tal van voorbeelden van projecten die mislukten om de meest uiteenlopende redenen. Een cultuur van projectmatig werken in uw organisatie kan daar een antwoord op bieden. C-smart verzorgt al enkele jaren opleidingen projectmatig werken voor lokale besturen in samenwerking met VVSG. In deze opleiding maken we een vertaalslag van de Prince II-methode voor lokale besturen. Meer achtergrond informatie kan u vinden in de VVSG-pocket "Projectmatig werken in lokale besturen".

Voorbeelddocumenten

Op deze pagina bundelen we praktische tips en voorbeeldmateriaal in verband met projectbeheer. Naast de sjablonen die gebruikt worden in de opleiding vind je enkele voorbeelden voor de opbouw van Gantt-charts. We verzamelen ook praktische documenten van lokale besturen die actief werken aan projectbeheer.

 


Sjablonen cursus projectmatig werken

Deze standaard documenten worden gebruikt in de cursus. U kan deze documenten gebruiken om eigen sjablonen op te stellen op maat van uw bestuur.


Gantt-charts

Er zijn verschillende toepassingen voor projectbeheer beschikbaar waarmee u de planning kan uitwerken en beheren, zowel betalend als gratis. Dit zijn twee gratis tools waarmee u snel aan de slag kunt:


Voorbeeld documenten lokale besturen

Deze besturen stemden in om hun materiaal ter beschikking te stellen. U mag deze documenten hergebruiken maar een bronvermelding wordt zeker op prijs gesteld. Als u zelf documenten heeft die u wil delen, mag u deze altijd bezorgen

 

Edegem

Edegem heeft een werkwijze voor projecten uitgewerkt met slechts twee types projecten: grote en kleine. Er werd gekozen voor een minimale administratieve last voor kleine projecten.