culturele verschillen wachtwoorden SITE

Culturele verschillen in wachtwoorden

Porsche, feyenoord en sloeber. Alle drie deze wachtwoorden zijn blijkbaar erg populair bij de inwoners van respectievelijk Duitsland, Nederland en België. Duitsers kiezen vaak een automerk als wachtwoord, terwijl Nederlanders een voorkeur hebben voor voetbalclubs en Belgen hun accounts beveiligen met koosnaampjes.

En toch hebben ze één ding gemeen. Al deze wachtwoorden worden regelmatig gekraakt omdat ze te eenvoudig zijn. Dat komt meestal omdat sitebeheerders geen specifieke kenmerken vereisen bij de aanmaak van wachtwoorden, en nieuwe gebruikers dan maar kiezen voor iets dat ze zelf gemakkelijk kunnen onthouden. Maar daar wringt nu net het schoentje, want wachtwoorden die voor gebruikers eenvoudig zijn, zijn dat ook voor hackers.

Hoe kies je een goed wachtwoord?

Ondertussen zijn er al veel sitebeheerders die zelf bepalen welke elementen er in het wachtwoord aanwezig moeten zijn. Vaak gaat het over cijfers, letters en speciale tekens. Soms worden ook bestaande woorden uitgesloten, omdat die nog steeds meer kans hebben om gekraakt te worden dan onbestaande woorden. Ook wanneer de registratiemodule géén kenmerken oplegt, doet u er goed aan om onderstaande tips toch toe te passen.

  1. Kies een wachtwoord met minstens 8 tekens. Zo’n wachtwoord is ongeveer 75 miljoen keer moeilijker om te kraken dan een wachtwoord met 4 tekens.
  2. Maak een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Hoe meer variatie in tekens, hoe meer combinaties de hacker moet uitproberen. De kans dat de beveiliging van de website de hacker dan op tijd detecteert, is veel groter dan wanneer u kiest voor een eenvoudig wachtwoord zoals “welkom” of "123456".
  3. Vermijd woorden die in een woordenboek staan. Hackers proberen meestal woorden (en kleine variaties op die woorden) te kraken die ze zelf kennen, voor ze verder uitbreiden naar willekeurige lettercombinaties. Let wel op: lettercombinaties zoals “azerty” of een variant “qwerty1234” zijn geen bestaande woorden, maar zijn wel eenvoudig te kraken.

Heeft u vragen over de veiligheid van uw informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@c-smart.be. We helpen u graag verder.
 


---
Meer informatie over het kraken van wachtwoorden vindt u hier.
Deze tekst is gebaseerd op dit artikel.     

Graag meer informatie?