De dienstverlenende vereniging Cipal ("Cipal dv") is een intergemeentelijk samenwerkingsverband overeenkomstig deel 3, titel 3 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Cipal dv telt heden 265 vennoten (Vlaamse steden en gemeenten, OCMW’s, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, hulpverleningszones, welzijnsverenigingen en stadsregio's) die van haar diensten gebruikmaken.
De dienstverlenende vereniging Cipal legt zich niet langer zelf toe op het produceren en commercialiseren van software. De softwareproductie en de activiteiten die technisch van aard zijn werden de voorbije jaren ondergebracht in publiek-private partnerships.
De dienstverlenende vereniging Cipal startte daarom met de uitbouw van een dienstenaanbod, gekend onder de merknaam "C-smart", dat beter aansluit bij de hedendaagse noden van de lokale besturen. Het accent van de dienstverlening ligt op het gezamenlijk aankopen van IT-oplossingen en -diensten, op het verzorgen en beheren van veilige informatiestromen en op het bundelen van krachten om de uitdagingen inzake 'smart cities' aan te pakken. Daarbij zorgt ons samenwerkingsverband voor een efficiëntere verbinding tussen de lokale overheden enerzijds en de privéaanbieders van voornoemde technologieën anderzijds.
De wijze van samenstelling van de organen gebeurt overeenkomstig de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.
De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van 15 leden, door de algemene vergadering benoemd op voordracht van de vennoten. Daarnaast wordt aan de vergaderingen van de raad van bestuur deelgenomen door 1 lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigde wordt rechtstreeks door de gemeenten aangeduid onder hun oppositieraadsleden.
In de algemene vergadering is elke vennoot vertegenwoordigd. De algemene vergadering komt minstens tweemaal per jaar bijeen.
De controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid, vanuit het oogpunt van het Decreet Lokaal Bestuur en van de statuten, van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening, wordt uitgeoefend door één commissaris die wordt benoemd door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Op de algemene vergadering van 27 juni 2019 werd Moore Audit BV, met bedrijfsrevisor Boudewijn Van Ussel als vaste vertegenwoordiger, benoemd als commissaris voor de boekjaren 2019, 2020 en 2021.
Steden en gemeenten, autonome gemeentebedrijven, openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de publiekrechtelijke verenigingen ervan, intergemeentelijke verenigingen, politiezones en hulpverleningszones kunnen toetreden tot Cipal dv.
Bij de Algemene Vergadering van 10 december 2020 mochten we 3 nieuwe vennoten verwelkomen, wat het aantal vennoten op 262 brengt.
Hieronder vindt u het overzicht van de vennoten van Cipal dv (toestand per 31 december 2020).
De wijze van samenstelling van de raad van bestuur gebeurt overeenkomstig de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.
De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van 15 leden, door de algemene vergadering benoemd op voordracht van de vennoten. Daarnaast wordt aan de vergaderingen van de raad van bestuur deelgenomen door 1 lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigde wordt rechtstreeks door de gemeenten aangeduid onder hun oppositieraadsleden.
De raad van bestuur is als volgt samengesteld:
Voorzitter
Ondervoorzitters
Leden
Lid met raadgevende stem
Directeur-generaal
Administratief directeur
Onze Algemene Vergadering bestaat uit een vertegenwoordiging van elke Cipal-vennoot. Enkel steden en gemeenten, OCMW's, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, hulpverleningszones en politiezones kunnen vennoot worden van de dienstverlenende vereniging Cipal.
Op basis van het aantal inwoners hebben deze vennoten een aantal aandelen, die op hun beurt recht geven op een aantal stemmen in de Algemene Vergadering.
Raadpleeg de lijst van de vennoten om te weten welk bestuur lid is van de dienstverlenende vereniging Cipal.
Men kan inzage krijgen in de besluiten die op de besluitenlijsten zijn vermeld. U kan hiervoor contact opnemen met Cipal dv per e-mail aan dirk.celis@cipal.be.
Op de 'Klachtenwegwijzer algemeen bestuurlijk toezicht' van het Agentschap Binnenlands Bestuur vindt men alle nodige info voor het indienen van een klacht tegen een beslissing. De Vlaamse minister voor Binnenlands Bestuur en de vijf provinciegouverneurs staan als toezichthoudende overheid in voor het algemeen bestuurlijk toezicht op lokale besturen. Zij kunnen beslissingen van lokale besturen vernietigen als die het recht of het algemeen belang schenden.